Skip navigation

Presentation

Målet med SORAPS-Projektet er at skabe et læreruddannelseskursus. Formålet med dette kursus er at styrke lærerens faglige profil ved at give dem den rette forberedelse og baggrundsviden til emner relateret til religionshistorien, nutidens religiøse pluralisme, forvaltningen af interkulturelle spørgsmål og digital færdigheder. Derudover lægges der særlig vægt på temaet stereotyper og fordomme om religioner.

Religion er stadig et væsentligt element i den kulturelle identitet hos de forskellige grupper, der udgør vores samfund. Religioner påvirker stadig store dele af verdensbefolkningen og ikke kun i de såkaldte tredjeverdenslande. I en globaliseret og digital verden kan informationer om religioner fra alle kulturer nemt findes i enhver form for medie (nyheder, film, bøger, tegneserier, videospil og så videre). Samtidig er det dog typisk, at information om religioner kommer i form af stereotyper og fordomme.

I den nuværende kontekst præget af stærke indvandringsstrømme, nylige terrorangreb og stigning i intolerance og frygt kan stereotyper og fordomme om religioner true et allerede skrøbeligt socialt fundament og føre til diskrimination, ghettoisering og radikalisering.

Derfor er det vigtigt for specielt undervisere i de humanistiske fag (men ikke kun dem) at have og at kunne dele et grundlæggende kendskab til de vigtigste religiøse traditioner. Endnu vigtigere er det at forstå værdien og metoderne til at lære og undervise om religioner fra et videnskabeligt, ikke-konfessionelt og kritisk synspunkt. Da religioner ikke eksisterer eller lever i separate kasser, er det også vigtigt at få et indblik i de forskellige aspekter af nutidens religiøse pluralisme. Elever vil skulle engagere sig i alle disse punkter. For hver af dem vil, hvor det er relevant, vil de primære fordomme og stereotyper blive analyseret og diskuteret.

For effektivt at kunne gennemføre en lektion om religioner i et perspektiv med interkulturel dialog kan det aldrig være nok at vide noget om religiøse fænomener alene. Af denne grund vil der også blive fremlagt metoder og værktøjer til deltagelsesaktiviteter i klassen, som fremmer et læringsmiljø, der kan genkende værdien af religiøs og kulturel mangfoldighed. Desuden vil metoder og råd til undervisning med ikt-værktøjer (webapplikationer, tabletter osv.) også blive berørt for at uddanne lærere til at berige deres lektioner med multimedier og interaktive dimensioner.

Dette kursus udnytter, kombinerer og anvender tidligere EU-finansierede uddannelsesprojekteres resultater, såsom de digitale moduler i projektet "Intercultural Education through Religious Studies" og værktøjer fra projektet "Schools for Future Youth".

Kursusmål

  • At få en grundlæggende viden om teorier og metoder brugt i den videnskabelige tilgang til religioner, om de vigtigste religiøse traditioner og om nogle aspekter af nutidig religiøs pluralisme.
  • At kende til en række stereotyper og fordomme om religioner og kritisk forstå dem i lyset af ovennævnte viden.
  • At kunne gennemføre i klasselektioner om ovennævnte emner ved hjælp af deltagende aktiviteter og ikt-værktøjer og at dele sådanne kompetencer med jævnaldrende.